četrtek, 28. februar 2013

5 mitov o hujšanju


Po internetu se pojavlja precej neresnic o hujšanju in je zato kar nekaj ljudi spravilo v dvom, kaj je sploh res in komu verjeti. Zato smo v današnjem prispevku zbrali 5 mitov o hujšanju. Vedite pa, da naj bo vsaka shujševalna dieta zdrava in ne nasedajte nepreverjenim informacijam.

1.       Umetna sladila vam pomagajo zgubiti težo. – Napačno!
Pijače, ki vsebujejo umetna sladila namesto pravih sladil – dietne Coca cole, žvečilke brez sladil in energijske pijače z nizko vrednostjo sladkorjev.
Umetna sladila so nevarna in povzročajo odvisnost. Vaše telo postane zmedeno in reagira na dva načina: 1. Ko se telo navadi na umetna sladila, si želite nekaj sladkega, hormoni pa hkrati hitro zadovoljijo to potrebo in dam dajejo tako zmedene signale. 2. Vaše telo doživlja viške inzulina na podlagi sladil, ki vodijo v metabolično odpoved, pridobivanje teže in dolgoročno deregulacijo apetita.

Mit o dietnih pijačah z umetnimi sladili.


2. Telesna vadba je ključ do izgube teže. Trenirajte več ur in dobili boste telo kakršno ste si ga želeli. - Napačno!
Prevelika telesna vadba lahko povzroči obratni učinek. Po vadbi je pametno pojesti veliko beljakovin in čim manj ogljikovih hidratov. Posebej pa se ne prenažirati. Pazite na ravnovesje hormonov.
Trik je, da trenirate pogosto in pametno. Ne pretiravajte in prilagodite hrano treningom. Preverite različne metode treningov vsekakor pa ne brezglavo na trening.

3. Izdelki z malo maščobe in brez maščobe vam bodo pomagali ker maščoba vas naredi debele. - Napačno!
Telo potrebuje maščobo in tako z izdelki, ki nimajo maščobe ne naredimo dovolj. Priporoča pa se, da se je predvsem nasičena maščoba. Malica v obliki oreščkov (indijski, brazilski ali mandeljni). Izogibajte se cvrtju na olju, če pa se ne morete izogniti pa cvrite na kokosovi maščobi.

4. Če boste jedli manj kalorij boste preostanek kalorij v telesu porabili in boste izgubljali težo. - Napačno!
V primeru, da občutno zmanjšate vnos kalorij v telo se bo telo ustrašilo in začelo kopičiti zaloge. Tako boste dosegli prav obratno. Telesa se ne sme hujšati tako, da močno zmanjšamo vnos kalorij. Prehrano je potrebno prilagoditi.

5. Jejte 3 obroke dnevno brez malic. - Napačno!
Če jemo 3 obroke na dan bo telo kopičilo zaloge, ker v vmesnih obdobjih ni hrane. Priporoča se vsaj 5 obrokov na dan. Seveda ne enako velikih, kjer je poudarek na zajtrku, kosilu in večerji. Med obroki pa malice v obliki sadja in oreščkov. V primeru, da smo športno še bolj aktivni pa celo več.
Preverite informacije na internetu in raje zaupajte izkušenim strokovnjakom, ki imajo več kot internetno znanje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar