torek, 12. februar 2013

Kako odpraviti celulit in kaj je to zdravo hujšanje?

Ob besedi hujšanje ponavadi dobimo neprijeten občutek trenutkov, ko stradamo telo in ne dobivamo dovolj hranljivih snovi. Tako hujšanje prinese kratkoročne uspešne rezultate. Hitro zgubimo telesno težo (ponavadi sicer večinoma vodo) vendar te rezultati ponavadi niso dolgotrajni in tako ravnanje je nezdravo.

Naravni odziv telesa je, da ko se odločimo za hujšanje (tudi odpravo celulita) in radikalno zmanjšamo vnos hranljivih sestavin se telo odzove defenzivno in začne kopičiti vse hranljive sestavine. Rezultat je tako v povečanju maščobnega tkiva kljub temu, da se je vnos hranljivih snovi v telo drastično zmanjšal.

Skrivnost maščobnih celic, ki jo ne deli nobena revija ali ne razkrije dieta je v tem, da se pri pretiranem vnosu maščobe v telo število celic povečuje in velikost posameznih celic veča. Ko pa hujšamo ostaja število maščobnih celic vedno enako in le-te celice nikoli ne odmrejo. Zmanjša se samo velikost teh maščobnih celic. Tako je tudi hujšanje oseb, ki so bile močno debele težje kot osebam, ki so imele samo malo več kilogramov.

Presenečenje na tehtnici?


In kakšna je metoda hujšanja, kjer zgubljamo celulit in hkrati pazimo na zdravje? Vsekakor je potrebno poleg hujšanja in spremembe prehranjevanja povečati ali celo dodati telesno aktivnost. Telesna aktivnost poveča presnovo telesa in tako pokurimo več kalorij. Povečano telesno aktivnost lahko dopolnimo s savnanjem. Obisk savne je priporočljiv posebej, če se lotimo izgube celulita s pomočjo infrardeče savne. Ta naj bi prekrvavila tudi bolj globoko v kožo in omogočala elastičnost in povezljivost kože, kar se pokaže kot odpravljanje pomarančaste kože.

Na trgu obstaja kar nekaj diet za hujšanje. Kar nekaj jih je seveda zdravih. Preden se odločimo katera nam najbolj ustreza je potrebno preveriti koliko kalorij potrebujemo dnevno za ohranjanje telesne teže. Koliko kalorij potrebujemo v primeru, da se odločimo, da bomo povečali intenzivnost fizične aktivnosti. Pomembno je uravnovesiti tudi odstotke maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Kljub temu, da smo se odločili, da želimo shujšati ne smemo odrezati vitamine, minerale in tudi nekatere maščobe, ki so pomemben del naše prehrane.

Pomemben dejavnik pa je absolutno volja. Več o tem bomo govorili v prihodnjih poglavjih. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar