torek, 26. februar 2013

Celulit kot bolezen ali samo neprivlačen izgled?


Pomarančasto kožo ali celulit se omenja šele po letu 1951. Raziskave kažejo, da se trend idealov obliki (pre)suhih postav začel šele v začetku devetdesetih let in se nadaljuje vse do danes. Shujšane manekenke  brez kakršnega koščka maščobe in posledično tudi brez mišic narekujejo (nezdravi) trend. Ker je pri suhih osebah celulit neviden ali ga skoraj ni, je idealna postava postala brez pomarančaste kože kakor drugače imenujemo nenapeto kožo.

Zanimivo je, da so bile pred devetdesetimi leti malo bolj obilne postave celo idealne. Ženske z oblinami in ne povsem ravno postavo so narekovale ideal lepote.
Ker pa sedaj na manekenkah ni viden celulit želijo različni proizvajalci krem in gelov to spremeniti v bolezen. Ob ustvarjanju splošnega prepričanja, da je pomarančasta koža bolezen, je za proizvajalce krem nastal ogromen trg za prodajo krem. Ker ima celulit več kot osemdeset odstotkov žensk je potrebno pomarančasti koži dodatno dari nek negativen prizvok in kako to najlažje narediti kot preko kreiranja oglasov o neprivlačni koži oziroma celo ideji, da je to bolezen.

Marilyn Monroe


Če pa res ne morete živeti s celulitom obstaja kar nekaj metod, ki odpravi celulit brez dragih krem in gelov. Veliko pozornost je potrebno posvetiti predvsem fizičnim aktivnostim in pravilni prehrani. Pomaga pa tudi globinska masaža in savnanje v infrardeči savni.

Pravilna fizična aktivnost je definitivno fitnes vadba z utežmi ali pa različne vodene aerobične vadbe kot so zumba, TNZ, body pump in podobne. Priporoča pa se tudi dvigovanje uteži. Dokazano je, da učvrstitev mišic pripomore k odpravi celulita. Celulit je izguba povezav v tkivu med mišicami in kožo. Ker se na določenih delih zgubi povezava se koža bolj odmakne in je tako manj napeta. Pri Fitnesu pa se mišice bolj učvrstijo in tako zopet povežejo tkiva.
Celulit je vsekakor bolje preprečevati kot odpravljati kasneje, ko ga že imamo. Zato se priporoča povečano telesno aktivnost za vse, ki tega še ne počnejo.
Glede vprašanja ali pa je pomarančasta koža bolezen pa je odgovor preprost. To ni bolezen in je bilo včasih celo lepo imeti malo močnejšo kožo in malo celulita. Zato se ne obremenjujte s celulitom. Je pa pametno povečati športne aktivnosti do določene mere.

Ni komentarjev:

Objavite komentar