ponedeljek, 18. februar 2013

5 nasvetov za zdravo hujšanje

Izguba kilogramov je velikokrat nezaželeno početje in pogosto ker hočemo rezultate na hitro velikokrat nezdravo dejanej, ki povzroča stres vašemu telesu. Spodaj je 5 nasvetov, kako se spoprijeti s kilogrami in oblikovati želeno postavo brez celulita v čim krajšem času.

1. Povečati (nadzorovano) športno aktivnost
Povečanje športne aktivnosti pripomore k pospeševanju organizma in tako tudi k izgubi kilogramov. Ni pa vsako ukvarjanje s športom zdravo. Posebej pri osebah, ki imajo zdravstvene težave, na primer osebe, ki so nagnjene k srčnim boleznim in imajo večjo možnost za srčne napade. Takim osebam se ne priporoča pretiranih obremenitev, posebej pa ne takoj na začetku. Pred vsako vadbo se je potrebno prej ogreti in pripraviti na napore. Tudi, ko začnemo s športom se vsaj 10-15 minut ne smemo naprezati na polno, do konca.
Nekateri imajo prepričanje, da bolj ko se naprezamo boljše je. To ni res! Za izgubo maščobe je potrebno imeti utrip nekje med 70-80% maksimalnega utripa. Vse kar se naprezamo več, ne topimo maščobe ampak kurimo mišice. Tako, da delamo samo slabo našemu telesu. Kako izmeriti maksimalni utrip? Obstaja več metod o katerih bomo še govoril. Najbolj enostavna in precej natančna pa je utrip 200 minus vaša leta.



2. Nadzor nad prehrano
Prehrana je zelo pomemben dejavnik in ni prav, da se večina stvari iz jedilnika kar črta. Posebej pri nekaterih dietah, ki obljubljajo učinke v parih dneh/tednih. Take diete seveda vsi zdravniki odsvetujejo, posebej ljudjem kjer je debelost že bolezen. Veliko tem na prehrano je napisanih na internetu vendar veliko je zavajujočih. Predlagam, da se dogovorite za pogovor z različnimi nutricionisti, ki imajo znanje o prehrani. Izogibajte pa se ljudjem, ki bi vam radi samo prodali prehrambne nadomestke kot je Herbalife (močan marketing).
Primer diete, ki bo opisan v prihodnje je, ko si izmerimo približno potrebo po kalorijah in to zmanjšamo za 100-200 kalorij. Tako postopoma in zdravo hujšamo.

3. Prenehati piti sladko ali gazirano pijačo
Različne sladke in gazirane pijače vsebujejo preveč sladkorja. Na prime Coca Cola vsebuje v 100 mililitrov pijače 10,6 g sladkorja. To je približno 10% sladkorja na pijačo in tako na 5dcl (steklenica) dobite v kri 50 gramov sladkorja. To je enako kot, da bi pojedli 10 vrečk sladkorja, ki jih dobimo ob kavi. To telo hitro absorbira in kopiči zaloge, ki se poznajo v pretirani teži.

4. Izogibati se kruhu in beli moki
Kljub temu, da je kruh pomemben sestavni element v naši prehrani ga je potrebno zmanjšati. Začeti je potrebno s tem, da popolnoma odstranimo bel kruh z našega jedilnika. Beli kruh ima visok glikokemični indeks in se tako zelo hitro absorbira v telo. Dobimo ogljikove hidrate direktno v naše zaloge. Izogibati se je potrebno tudi izdelkom iz bele moke. Če pa že moremo jesti kruh se poslužujemo raje kruha iz polnozrnate moke ali pa riževih vaflov (brez čokolade). Riževi vafli so precej brez okusa, tako da meni osebno bolj odgovarja kruh iz polnozrnate moke. Poskušajte pa te obroke nadomestiti s čim več zelenjave.

5. Stres in neredna prehrana
Temu priporočilu je seveda težko slediti posebej ker nam to službene obveznosti ne dovoljujejo. Glede na to, da smo pogosto v stresnih situacijah se jih je pametno pogosto izogniti, da se na njih pripravimo. Če pa to ne gre pa se poskušamo na njih navaditi.
Prehranjevanje je pametno imeti na določen urnik. Tako telo ve, kdaj bo dobilo prehrano in se lahko na to pripravi. Ni potrebno shranjevati hrane za kasneje in je pretvarjati v nepotrebno maščobo in celulit, ki se ga težko znebimo tudi s hujšanjem.

Za najboljše rezultate pri hujšanju pa dosežemo, če se lotimo vseh nasvetov na enkrat.



Ni komentarjev:

Objavite komentar